article-shutterstock_489600658

Uvac – 3 dana/2 noćenja

Datumi putovanja: 29.04-01.05.2019, 02.05-04.05.2019.

Specijalni rezervat Uvac nalazi se na teritorijama opština Nova Varoš i Sjenica, i obuhvata reku Uvac – glavnu pritoku Lima, kao i tri veštačka akumulaciona jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko koja su nastala kao posledica izgradnje brana neophodnih za funkcionisanje hidroelektrana Uvac i Kokin brod što je dovelo do potapanja doline Uvca i nastanka ovih jezera.  Status „specijalnog prirodnog rezervata“ teritorija oko reke Uvac dobila je zahvaljujući jedinstvenim biljnim i životinjskim vrstama koje se ovde mogu sresti. Najznačajniji je Beloglavi sup, jedna od 140 vrsta ptica koje nastanjuju oblast rezervata i zaštitni znak uvačke doline.

Program putovanja:

1. DAN: Leskovac – Niš – manastir Gradac – Gradačka banja – Sopoćani – Sjenica
Polazak iz Leskovca u 04:30h sa parkinga kod železničke stanice. Prihvat putnika u Nišu u 05:15 h i nastavak putovanja ka manastiru Gradac, zadužbini Jelene Anžujske, jedne od najvažnijih žena srpskog srednjeg veka. Do manastira Gradac, doći ćemo čuvenom dolinom jorgovana, koje je nekada duž doline Ibra zasadio kralj Uroš I. Manastir Gradac, podignut je na šumovitim padinama Golije, u seocetu Gradac na obali Ibra oko 1270. godine. Manastir Gradac nije samo prvi sačuvan ktitorski poduhvat jedne srpske kraljice, već i jedinstven primer neobičnog spoja dva potpuno različita arhitektonska tipa: romaničkog i gotičkog, što ga čini i jednom od najvažnijih tačaka na Putu kulture Transromanika. Odavde ćemo videti i nekadašnje utvrđenje Brvenik, jedno od najvažnijih utvrđenja ove oblasti u srednjem veku. Nakon obilaska manastira, silazimo (pešice) do Gradačke banje koja se nalazi u podnožju manastira, u divnom hladu stoletnog drveća i potoka. Ovde ćemo napraviti pauzu i imati priliku da probamo neke od domaćih specijaliteta vrednih domaćina. Nastavak putovanja ka Novom Pazaru i manastiru Sopoćani. Podignut u 13. Veku, na obalama reke Raške kao zadužbina kralja Uroša I, predstavlja remek-delo srednjevekovnog fresko slikarstva. Danas je ovo jedan od najznačajnijih srpskih kulturnih spomenika, koji je 1979. godine uvršten na listu svetske baštine UNESCO. Odlazak do hotela. Smeštaj. Noćenje.
2. DAN: Sjenica – Uvac – Sjenica Doručak. Okupljanje grupe i odlazak na izlet do kanjona Uvca – srpskog Kolorada! Specijalni rezervat Uvac nalazi se na teritorijama opština Nova Varoš i Sjenica, i obuhvata reku Uvac – glavnu pritoku Lima, kao i tri veštačka akumulaciona jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko koja su nastala kao posledica izgradnje brana neophodnih za funkcionisanje hidroelektrana Uvac i Kokin brod što je dovelo do potapanja doline Uvca i nastanka ovih jezera. Status „specijalnog prirodnog rezervata“ teritorija oko reke Uvac dobila je zahvaljujući jedinstvenim biljnim i životinjskim vrstama koje se ovde mogu sresti. Najznačajniji je Beloglavi sup, jedna od 140 vrsta ptica koje nastanjuju oblast rezervata i zaštitni znak uvačke doline. Naročitu draž rezervatu daje najveći kompleks pećina na tlu Srbije. Pećinski sistem u dolini Uvca dugačak je 6.150 m i zajedno sa meandrima doprinosi tome da je Uvac jedan od najlepših krajeva u zemlji. Pećinski sistem odlikuje se kanalima u nekoliko nivoa, pećinskim ukrasima i dvoranama. Najpoznatije su Ušačka, Tubića pećina i Ledena pećina u zaseoku Ušak. Ukrasi u Ledenoj pećini su u obliku draperija i saliva i dostižu dužinu do deset metara.
Fakultativno: Vožnja brodićem po meandrima, osmatranje beloglavih orlova, i uživanje u divnim panoramama. Nastavak šetnje do vidikovca Molitva kojim ćemo doći šetnjom uz pratnju vodiča. Ova staza nije nimalo zahtevna i mogu je savladati i potpuni početnici i ne zahteva posebnu fizičku spremu niti opremu. Okvirno vreme za savladavanje staze je oko 1,5h. Nakon obilaska pauza za ručak u nekom od obližnjih restorana.
Fakultativno: džip safari do vidikovca Molitva, alternativnim stazama Zlatarske visoravni u trajanju od 20-ak minuta po pravcu. Nakon izleta povratak u hotel. Noćenje.
3. DAN: Novi Pazar – Petrova Crkva – manastir Đurđevi Stupovi – Leskovac
Doručak. Napuštanje hotela. Odlazak do Novog Pazara, razgledanje znamenitosti grada u pratnji vodiča: stara čaršija sa starinskim prizemnim kućama, hamamom, zanatlijskim radnjama i restoranima u kojima možete probati neke od čuvenih specijaliteta: novopazarske ćevape ili mantije, Amir agin han – konak iz 17. veka, Altun – alem džamiju sa dragim kamenom iz 16. veka. Nakon obilaska jezgra grada, obilazak nastavljamo odlaskom do Petrove crkve, hramu posvećenom apostolima Petru i Pavlu, jednoj od najstarijih hrišćanskih crkava na tlu Srbije. Prema predanju Stefan Nemanja je ovu crkvu podigao na mestu na kome je apostol Pavle u Rasu propovedao hrišćanstvo, na mestu na kojem se je nalazila crkva iz ranohrišćanske epohe. Nakon obilaska Petrove crkve, nastavljamo put ka jednom od najznačajnijih spomenika duhovnosti i kulture, Nemanjinim stepenicama ka nebu, Đurđevim Stupovima. Nema građevine u čitavom nasleđu srpske srednjevekovne umetnosti koja bi se mogla uporediti sa zavetnom Nemanjinom crkvom u Rasu, posvećenoj Svetom Đorđu, kojeg je Stefan Nemanja molio za izbavljenje iz zatočeništva njegove braće. Izgrađena na božanstvenom uzvišenju sa kojeg se pruža neverovatan pogled na okruženje, poziva na povratak u onaj trenutak kada su ovim dolinama prolazili srpski vitezovi hrleći ka dragulju starog Rasa. Đurđevi Stupovi podignuti su 1171. godine, i predstavlja spoj vizantijskog prostornog rešenja i romanskog graditeljstva izrašće u originalnu simbiozu na čijim osnovama se izgradio raški graditeljski stil. Đurđevi Stupovi nalaze se na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a od 1979. godine, kao i Putu kulture Transromanika. Nakon obilaska manastira, pauza u restoranu Pazarište koji se nalazi na obroncima starog grada Rasa i reke Raške. Nastavak putovanja ka Leskovcu i Nišu. Dolazak u kasnijim večernjim satima.

Cena aranžmana po osobi iznosi: 59 eur

Aranžman obuhvata:
• Prevoz turističkim autobusom na datoj relaciji / TV, VIDEO, DVD, MP3, KLIMA/
• 2 noćenja sa doručkom u hotelu Borovi 3*
• Razgledanje prema programu uz pratnju vodiča
• Troškove organizacije putovanja i pratioca grupe

Aranžman ne obuhvata:

• Fakultativne posete: 1) Vožnja brodićem po meandrima Uvca – 1.500 dinara (okvirno trajanje vožnje oko 1,5 h). 2) Džip safari – 1.500 dinara • Individualne troškove

NAČIN PLAĆANJA

NAPOMENA

Galerija:

ORGANIZATOR PUTOVANJA T.A. BRAVO TOURS UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA T.A BRAVO TOURS LICENCA OTP BR 223/2010 OVLAŠĆENI SUBAGENT T.A.HELONA OBRENOVIĆEVA BB, PC ‘’GORČA’’, LOK. M17, NIŠ, TEL.:018/514-696,514-697,514-972