Krstarenje Đerdapskom klisurom – Srbija 2020

BEOGRAD-GOLUBAČKA TVRĐAVA–KRSTARENJE DJERDAPSKOM KLISUROM -ETNO KOMPLEKS MIŠIN BREG – LEPENSKI VIR-BEOGRAD

Istočna Srbija pažljivo čuva svoje vekovno nasleđe, netaknutu prirodu, planine, reke, običaje i ljude. Teško je reći da li je bogatija kulturno istorijskim spomenicima ili prirodnim lepotama. Zaplovite sa nama i osetite lepote moćnog Dunava, Đerdapske klisure i Golubačke srednjevekovne tvrđave,..

Istočna Srbija pažljivo čuva svoje vekovno nasleđe, netaknutu prirodu, planine, reke, običaje i ljude. Teško je reći da li je bogatija kulturno istorijskim spomenicima ili prirodnim lepotama. Zaplovite sa nama i osetite lepote moćnog Dunava i Đerdapske klisure, jedne od najlepših i najvećih u Evropi. Obiđite Lepenski vir, najstarije nalazište praistorijskih kultura, a zatim zakoračite u prošlost neosvojive Golubačke srednjevekovne tvrđave. Probajte  odlične specijalitete vlaške domaće kuhinje u etno domaćinstvu sa prelepim vidikovcima. Saznajte o mističnim legendama začinjenih vlaškom magijom.

Putujte sa nama kroz Istočnu Srbiju, upoznajte njene lepote, istoriju, retkosti i misterije i saznajte zašto baš ove krajeve posećuju mnogobrojni turisti iz celoga sveta!

TERMINI POLAZAKA  04.  JUL | 08.  AVG | 12. SEP

CENA ARANŽMANA:  4500 RSD

Program putovanja:

Polazak autobusa iz Beograda sa dogovorenog mesta u prepodnevnim časovima (3 dana pre puta proveriti tačno vreme i mesto polaska). Dnevna vožnja sa usputnom pauzom u pravcu Golubačke tvrđave. Obilazak Golubačke trvđave (palata , Topovska kula i još dve kule), centra za posetioce i arheološkog parka uz pratnju vodiča.
Golubačka tvrđava podignuta je na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde je  Dunav najširi u svom toku prelazi u tesnac Karpatskih planina. Tvrđava je predstavljala važno srednjovekovno vojno pogranično utvrđenje, planski građeno zbog vojno-strategijskog značaja mesta. Odavde se lako mogao kontrolisati sav kopneni i vodeni put koji je povezivao istok i zapad, a strme i nepristupačne Ridanske litice, na kojima je izgrađena Tvrđava, i sama reka, bili su joj prirodna zaštita. Zbog ovakvog položaja, tokom XIV i XV veka, pogranične sile, Ugarska i Srbija, a potom i Otomanska imperija, borile su se da osvoje Golubačku tvrđavu jer su time sticali kontrolu i moć nad državnom granicom.

Golubačka tvrđava pripala je Despotovini između 1402. i 1410. godine. Despot Stefan Lazarević, sin i naslednik kneza Lazara ju je obnovio i proširio, sagradivši čitavo spoljašnje utvrđenje, a u priobalnom prostoru palatu. Golubačka Tvrđava, kao kulturno dobro od izuzetnog značaja,  pripada i Rezervatu prirode Tvrđava Golubački grad, prostoru koji predstavlja ulaz  u Đerdapsku klisuru i ujedno ulazni punkt u Nacionalni park Đerdap.  Pauza i odmor u kafeteriji Golubačke tvrdjave.

Nastavak putovanjao u pravcu Kladova. Krstarenje brodom u trajanju od 1.5 h, najdubljom Đerdapskom klisurom u Evropi i najvećim nacionalnim parkom u Srbiji.
Đerdapska klisura jedan je od najlepših prizora u ovom delu sveta, gde Dunav menja svoju širinu od par kilometara do par stotina metara, vijuga i juri, gradeći moćnu klisuru visokih stenovitih litica. Nastala je u prastaro doba kada se zbog velike geološke kataklizme taj deo Karpatskog masiva rascepio i razmakao. Kroz ovaj rascep isteklo je Panonsko more u Crno more. Čine je četiri klisure i tri kotline. Bez dileme, najlepša je klisura Veliki kazan, čije se strane uzdižu i do 300 metara nad Dunavom, a potvrđeno je da mnogobrojni virovi dosežu i do 90 metara u dubinu. ​Iz Velikog se ulazi u Mali kazan, koji je širok oko 300 metara i oivičen strmim liticama. Potom Hajdučka vodenica, mesto prave oaze među kamenim gromadama., Trajanovu tablu na kojoj je na latinskom jeziku uklesano da su 105. godine po nalogu ovog rimskog imperatora spojene dunavske obale. Dve godine je trajala izgradnja mosta dugačkog više od jednog kilometra, koji je spajao današnju Srbiju i Rumuniju, a istoričari kažu da je ova građevina narednih hiljadu godina bila najduži most na svetu. Sa broda se može videti i glava kralja Decebala sa rumunkse strane, čuvene znamenitosti koje je moguće videti samo sa vode. Nastavak putovanja ka Donjem Milanovcu. Fakultativno: ručak u eko etno kompleksu Kapetan Mišin Breg, smešten na uzvišenju od 173 m nadmorske visine sa kojeg se pruža najlepši pogled na Dunav ili slobodno vreme.

Mistika istočne Srbije vekovima privlači mnogobrojne posetioce. Ovaj kraj nadaleko je poznat po kulturnim i istorijskim znamenitostima, legendama začinjenim vlaškom magijom, kičastim kućama, prirodnim lepotama i dobrom vinu, dok poseban ugođaj svemu daje specifična kuhinja sa obilatim specijalitetima. U živopisnom ambijentu Kapetan Mišinog brega, služe se tradicionalno pripremljena domaća jela vlaške kuhinje. U okviru domaćinstva nalazi se i galerija pod otvorenim nebom na oko 7 ari placa, muzej vina. Nastavak putovanja i  obilazak Lepenskog vira, najznačajnije arheološko nalazište iz doba neolita (staro 9500 godina). Ovaj lokalitet je bio sedište jedne od najvažnijih i najsloženijih kultura praistorije. Na ovom lokalitetu je tokom 6500-8800 g. pre nove ere bilo naselje sa najmanje 136 objekata, stambenih i sakralnih. Ovo naselje je bilo starije od najstarijih poznatih gradova ili objekata kao što su piramide u Gizi (2560 g. p. n. e) ili bilo kog poznatog starog grada (Jerusalim, Bejrut, Damask, Alepo u Siriji ili Biblosa u Libanu). Znatno je stariji i od Akropolja i Antičke Grčke. Brojne studije su potvrdile da je ovo kolevka evropske civilizacije.
Povratak za Beograd. Dolazak u Beograd u večernjim časovima. Kraj usluga

Aranžman obuhvata:

  •  prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji
  •  usluge licenciranog turističkog vodiča (predstavnik agencije)
  •  krstarenje Đerdapskom klisurom
  •  troškove organizacije putovanja

Aranžman ne obuhvata:

  •  individualne troškove
  •  ulaznice i fakultativne izlete

Fakultativni izleti:

  • ulaznica za Golubačku tvrđavu – 450 rsd – obavezna prijava uz rezervaciju
  • ručak na Kapetan Mišinom Bregu sa tradicionalnim vlaškim specijalitetima (švedski sto) –  1200 rsd obavezna prijava uz rezervaciju

MENI:

Medovača(rakijadobrodošlice) • Pileća čorba • Đerdapska proja • Sir • Pohovana kopriva • Dve vrste pita (sa sirom i zeljem ) • Dinstana kopriva • Dinstana pileća džigerica • Šampinjoni sa žara • Krompir sa žara • Šargarepa sa žara • Piletina sa žara • Domaća kobasica • Mix salata (krastavac, paradajz, zelenasalata, kupus…) • Hleb • Kolač • Voće

  • ulaznica za Lepenski vir – 400 rsd

Galerija:

ORGANIZATOR PUTOVANJA T.A. AQUA TRAVEL UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA T.A AQUA TRAVEL LICENCA OTP BR 302/2020. OVLAŠĆENI SUBAGENT T.A.HELONA, OBRENOVIĆEVA BB, PC ‘’GORČA’’, LOK. M17, NIŠ, TEL.:018/514-696,514-697,514-972