Smederevo Belocrkvanska jezera – Jesen 2020

1 dan putovanja – 27.9.2020.

Smederevo je izgrađeno na strateški veoma značajnom mestu. Nekada je čuvalo granicu Rimskog carstva, a kasnije je pokraj njega prolazio  Carigradski drum. Ipak, poseban značaj ovaj grad je dobio početkom XV veka kada ga je srpski despot Đurađ Branković učinio poslednjom srednjovekovnom prestonicom Srbije. Po uzoru na Carigrad i njegove bedeme, despot Đurađ je na rubu ovog starog grada izgradio vekovni simbol Smedereva, tvrđavu sa pogledom na ušće Jazave u Dunav. Zbog njene veličine kao i brzine kojom je građena, izgradnja tvrđave praćena je brojnim žrtvama. Nesreće su izazvale mržnju despotovih podanika usmerenu pre svega na suprugu vladara, grčku princezu Irinu Kantakuzen. Ogorčeni ljudi prozvali su je “prokleta Jerina”, što je ovekovečeno u narodnoj tradiciji. Legende o Jerini i dalje se raspredaju, ali je tvrđava Smederevljanima ostala kao viševekovni ponos i mesto njihovog okupljanja. Unutar njenih moćnih zidina danas se održavaju koncerti i manifestacije kao što su “Smederevska jesen“ ili festival “Tvrđava tetar“.

Bela Crkva se nalazi u Južnom Banatu. Uz sam grad smeštena su i Belocrkvanska jezera: Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara… koja predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu u Vojvodini. Glavno jezero se nalazi na 800 m od centra grada. Najstarije i najurbanije jezero okruženo je plažama: Glavna plaža sa betonskim kejom i tuševima, šljunkovita Dečija plaža, osvetljeno plivalište sa skakaonicom, betonsko- šljunkovita plaža Jedriličarskog kluba… Jezera su nastala iskopavanjem šljunka, pa je voda prozirno zelena, a plaže peščane. Na Glavnom jezeru plaža je delom betonirana, dok je na ostalim jezerima potpuno prirodna. Šljunkovite plaže su uređene, orezano je drveće u šumovitom priobalju, a pokošena je i podvodna vegetacija.

Program putovanja:
1. dan – (27.09.2020.) Nis – Smederevo – Belocrkvanska jezera – Niš
Polazak autobusa iz Niša sa parkinga Tempa u dogovoreno vreme u ranim jutarnjim satima (oko 07:00h). Vožnja do Smedereva. Panoramski obilazak grada. Nakon toga obilazak Smederevske tvrđave. Nastavak putovanja do Belocrkvanskih jezera. Slobodno vreme za obilazak, šetnju, kupanje i individualno razgledanje. Polazak za Niš u popodnevnim satima. Dolazak u Niš u večernjim satima.

Cena aranžmana uključuje:
– Autobuski prevoz na relaciji prema programu,
– Obilaske prema programu,
– Usluge pratioca grupe za vreme izleta,
– Organizaciju putovanja u celini

Cena aranžmana NE obuhvata:
– Fakultativni obilasci i ulaznice za lokalitete,
– individualni troškovi putnika,
– izbor sedišta u autobusu se doplaćuje u agenciji

Cena po osobi: 1.490,00din

NAČIN PLAĆANJA

NAPOMENA

OVLAŠĆENI SUBAGENT T.A.HELONA, OBRENOVIĆEVA BB, PC ‘’GORČA’’, LOK. M17, NIŠ, TEL.:018/514-696,514-697

UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA Viptours Licenca OTP br. 294/2020,