Šumovita Šumadija – Srbija 2020

Srbija Leto 2020

Topola – Oplenac – pećina Risovača – Kraljevska vinarija – Orašac

1. dan

Polazak iz Niša u 7h. Vožnja auto-putem sa pauzama radi odmora.  Dolazak i razgledanje Topole. U Karađorđevom gradu, ostacima utvrđenja iz Prvog srpskog ustanka, posetićemo muzej posvećen ustaniku i njegovim učesnicima, kao i staru crkvu, Karađorđevu zadužbinu i u njoj prelepo rezbaren ikonostas, rad mijačkih majstora iz Makedonije. Nakon razgledanja, odlazak do crkve Svetog Đorđa, mauzoleja porodice Karađorđević na vrhu Oplenca. Crkva dominira svojim položajem na vrhu brda i okružena je lepo uređenim parkom i šumom. Crkva je obložena belim venčačkim mermerom, a jedinstvena je po tome što je prekrivena mozaicima (40 miliona kockica u 15,000 nijansi). Među mozaicima su i kopije najlepših fresaka iz 60 srpskih manastira, 725 kompozicija sa 1500 figura, što je čini pravom antologijom srpskog srednjevenkovnog fresko slikarstva. U crkvi se nalazi i raskošna kripta sa ostacima 25 člana porodice Karađorđević medju kojima i Kralja Petra II, poslednjeg srpskog kralja, čije su mošti nedavno donešene. Nećemo propustiti ni posetu kući Petra I Oslobodioca u kojoj se danas nalazi muzej galerija sa postavkama vezanim za život ove dinastije. Među predmetima se nalaze i neki predmeti neprocenjive vrednosti.

Nakon obilaska, odlazak do Kraljevske vinarije, gde ćemo imati priliku da degustiramo vina. Oprema iz kraljevog vremena postala je deo muzejske postavke. Posebna muzejska atrakcija jesu najstarije bačve iz ovog podruma, lični pokloni kralju Petru iz 1906. godine i bačve iz 1922. godine, venčani pokloni kralju Aleksandru I i kraljici Mariji. U muzejskoj postavci je i najstarija srpska vinoteka sa jednom količinom sačuvanih arhivskih vina, u originalnom pakovanju (od 1931. do 1957. godine).

Nakon degustacije, odlazimo da obiđemo pećinu Risovača. Dugogodišnjim istraživanjima Risovačke pećine otkriveno je mnoštvo fosilizovanih kostiju i zuba brojnih životinjskih vrsta koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele na stepama oko Risovače.

Potom odlazimo do Orašca, sa svraćanjem u Marićevića jarugu, gde nastavljamo sa pričom o istoriji. Na ovom mestu je napravljen dogovor o podizanju Prvog srpskog ustanka i Karađorđe izabran za vođu ustanka. Zatim  ćemo posetiti i muzej i ceo kompleks spomen parka Orašac koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Cena aranžmana: 1500,00rsd

Deca do 12 godina: 1200,00rsd

Termini: 27.06.2020./04.07.2020.
Cena aranžmana obuhvata:
  • Autobuski prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji,
  • Usluge vodiča tokom putovanja
Cena aranžmana ne obuhvata:
  • Individualne troškove,
  • Risovača: 200,00 rsd
  • Napomena: cene su podložne promenama i stvar su politike samog lokaliteta)

ORGANIZATOR PUTOVANJA T.A.Nitravel UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA T.A Nitravel, LICENCA OTP BR 09/2020OVLASCENI SUBAGENT TA HELONA, OBRENOVIĆEVA BB, PC ‘’GORČA’’, LOK. M17, NIŠ, TEL.:018/514-696,514-697,514-972